Søsternettverk i Sverige


Vårt søsternettverk i Sverige arrangerte et nettverkstrstreff den 03

-04.sep 2017 på utrolige flotte Gimo Herregård utenfor Uppsala. Med 80 deltagere var det duket for høy stemning og livlige diskusjoner. Uppsala brannvesen var vert for nettverket.

SMO –

Skydd mot olycker er Sveriges offentlige utdanning innenfor brann og redning. Det er ikke lovpålagt at ansatte i brann og redningstjenesten skal ha gått SMO-utdanning i Sverige. Utdanningen har blitt kritisert for å holde et for lavt nivå på fysiske krav og praktisk kunnskap. Dette har blitt tatt tak i og det hevdes at brann og redningstjenesten ser en bedring på dette i den senere tid. Skolen ble etablert i 2003 og i dag ligger det to SMO-skoler i Sverige.

Årsmøte

Første dag startet med årsmøte for nettverket og det var interessant å se hvordan de hadde bygd opp sin organisasjon gjennom mange år. Det ble foretatt valg for styre og dyktige Mona Hjortzberg ble fortsatt sittende som leder av nettverket. De foretok noen vedtektsendringer som åpnet opp for at studenter på SMO (se faktaboks) også skal kunne være medlem i nettverket. I Sverige er medlemsavgiften satt til kr 200,- og med det inngår også nettverkstreffet. Nettverket bærer seg økonomisk på finansiell støtte fra det de kaller samarbeidspartnere. Det er forskjellige fagforeninger, MSD (Sveriges svar på DSB) og forskjellige brannvesen. Nettverket har en solid økonomi og har som mål at de skal klare å holde ett nettverkstreff uten økonomisk støtte.

Måste man elska hverannen jävel?

Senere på dagen fikk jeg gleden av å bli underholdt av den språkmektige feministen Charlotte Signahl sitt foredrag «Måste man elska hverannen jävel?» Hun har noen svært interessante oppfatninger om hvordan vi burde møte hverandre, hvordan vi ser på hverandre og i denne forelesningen; hvordan vi hilser på hverandre. Hun bruker humor som virkemiddel og får deg virkelig med på en tankereise. Får du noen gang mulighet til å høre henne forelese så er det virkelig verdt tiden din.

Sosial mingling og buffet

Før middag fikk mulighet til å bade, ta badstue og boblebad i et nydelig område ved innsjøen (Navn på innsjø). Med 80 kvinner i godt humør var stemningen høy og skravlingen kunne nok høres ut over hele Gimo. Middagen ble servert i middagssalen på herregården og bestod av en svært typisk og nydelig svensk buffet.

Kreativt design

På dag to kom det to svært interessante kvinner som hadde et prosjekt gående omkring mangfold på arbeidsplassen og da særskilt opp mot brann og redningstjenesten i Sverige.

De presenterte tre forslag til innovativt og kreativt design som fikk oss engasjert.

De tre forslagene var:

1. Unisex omkledningsrom

Problemstilling: Kvinner er ofte svært få, ofte bare en, i laget og føler seg dermed utelatt fra det kollektive og positive samholdet som foregår i herregarderoben.

Forslag til løsning: En unisex omkledningsrom som er utstyrt med dusjbokser hvor man kler av seg, dusjer og kler på seg. Utstyrt med en felles avslapningssone som inviterer til sosialt og kollektivt samhold.

Tilbakemelding: Alle kvinnene kjente seg igjen i problemstillingen og de aller fleste ønsket seg en slik unisexløsning på garderobeforholdene.

2. Sportstopp for begge kjønn

Problemstilling: Menn opplever at brystvorten gnisser mot t-shirt under trening og oppdrag. Som en løsning på problemet taiper de brystvortene med sportstape.

Forslag til løsning: En sportstopp for begge kjønn som i tillegg måler puls, pustefrekvens og temperatur. Denne informasjonen vil kunne sendes til røykdykkerleder under øvelser og skarpe oppdrag.

Tilbakemelding: Kvinnene bruker sportstopp uansett og ønsket seg gjerne en slik måleenhet for egen sikkerhet under oppdrag. Usikker på hvordan mennene hadde tatt i mot et slikt plagg. Kanskje den heller skulle vært utformet som en singlet i lett pustene materiale.

3. Brannlåsen

Problemstilling: Å forsere låste dører kan være en svært fysisk krevende oppgave som tar av tiden til personen som skal reddes.

Forslag til løsning: En installasjon som er montert på dørlåsen. Den er koblet opp mot brannalarmen som gjør til at den låses opp i det brannalarmen er utløst.

Tilbakemelding: Svært interessant med det var spørsmål om det faktisk er økonomisk gjennomførbart. Kanskje mer aktuelt på leiligheter tilknyttet utsatte grupper.

Vil du være med?

Det er 3.gangen undertegnede har vært med på de svenske nettverketstreffet og hver eneste gang har det vært inspirerende og lærerikt. Det er godt å være i ett lag hvor alle vet hvor skoen trykker og alle sitter med omtrent den samme bakgrunnen og erfaringene.

I 2018 er det Brandkåren Attunda som er vert for nettverkstreffet. Det ligger i nærheten av Stockholm. Ønsker du å bli med så send en epost til kvinneribrann@gmail.com.

Ha en fortsatt super dag!

![endif]--

Utvalgt innlegg
Innlegg kommer snart
Følg med videre...
Siste innlegg